Бренд Poco, створений китайською компанією Xiaomi, продовжує розвиватися на ринку смартфонів. Серед його останніх новинок — моделі Poco X5 та Poco X5 Pro. Обидві отримали гарні AMOLED-екрани, ємні батареї та NFC-чипи.

Старша модель, крім приставки Pro, відрізняється елегантнішим дизайном, більшою потужністю, прискореним заряджанням та покращеною основною камерою. Чи є шанси в цих апаратів у перенасиченій ніші середнього класу? Давайте розбиратися.

Технічні характеристики

 

Poco X5

Poco X5 Pro

Габарити та вага

165,9 x 76,2 x 8 мм, 189 г

162,9 x 76 x 7,9 мм, 181 г

Дисплей

6,67 дюйма, AMOLED, 1080 x 2400 пікселів

6,67 дюйма, AMOLED, 1080 x 2400 пікселів

Процесор

Qualcomm SM6375 Snapdragon 695

Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G

Пам'ять

6/128 ГБ або 8/256 ГБ

6/128 ГБ або 8/256 ГБ

Операційна система

Android 12, MIUI 13

Android 12, MIUI 14

Задні камери

Основна: 48 Мп, f/1.8, PDAF

Надширококутна: 8 Мп, f/2.2, 118˚

Макро: 2 Мп, f/2.4

Основна: 108 Мп, f/1.9, PDAF

Надширококутна: 8 Мп, f/2.2, 120˚

Макро: 2 Мп, f/2.4

Передня камера

13 Мп, f/2.5

16 Мп, f/2.4

Мережеві стандарти

5G, Wi-Fi 802,11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.1

5G, Wi-Fi 802,11 a/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.2

Акумулятор

5000 мА·год

5000 мА·год

Комплектація

Смартфон, зарядний пристрій, USB-кабель

Смартфон, зарядний пристрій, USB-кабель

Зовнішній вигляд

Poco X5 більший і важчий за середній смартфон, тому навряд чи підходить для використання однією рукою. Розмір діагоналі екрану складає 6,67 дюйма.

Пристрій має дуже простий, можна сказати стандартний для недорогого смартфона, вигляд. Рамка навколо дисплея доволі вузька, проте нижній виступ помітно збільшує загальну довжину Poco X5. Корпус виготовлений із пластику. Задня панель плоска, але із загнутими краями, що плавно зливаються з торцями. Смартфон доступний у чорному, зеленому та блакитному кольорах.

Poco X5

Дизайн Poco X5 Pro більш елегантний. По-перше, смартфон легший і менший. Після молодшої моделі відразу впадає у вічі відсутність «підборіддя» під екраном. Через це при тому ж розмірі дисплея старша модель виглядає значно коротшою. По-друге, задня панель Poco X5 Pro повністю плоска і має гострі грані. Корпус теж пластиковий, але поверхні матові і збирають менше слідів від дотиків. Смартфон продається у чорному, блакитному та жовтому варіантах.

Poco X5 Pro

Передня камера кожної моделі вбудована в дисплей. Задні розташовані на великій пластині, яка виділяється на тлі спинки і тим самим привертає до цих камер увагу. Праворуч на тій же пластині впадає у вічі логотип Poco.

Корпуси X5 та X5 Pro сертифіковані за стандартом IP53. Інакше кажучи, частково перешкоджають попаданню пилу та вологи всередину, але не захищають від них повністю. Передні панелі вкриті стійким до подряпин склом Gorilla Glass — третього покоління у молодшої моделі та п'ятого у старшої.

Poco X5 Pro

Для швидкого розблокування екрану смартфони обладнані сканерами відбитків пальців. Датчик вбудований у кнопку живлення кожної моделі, розташовану на торці.

Параметри екранів

Екран Xiaomi Poco X5 залишає позитивне враження. При роздільній здатності 1080 x 2400 пікселів їх щільність становить 395 ppi. Це дає не ідеальну, але доволі високу чіткість зображення. AMOLED-матриця добре відтворює кольори. Яскравості може не вистачити для перегляду відео на сонці, але цілком достатньо для роботи з інтерфейсом за будь-яких умов зовнішнього освітлення.

Poco X5 Pro

Смартфон підтримує два режими оновлення екрана з фіксованою частотою: на 60 Гц та на 120 Гц. Ви можете вибрати будь-який із них вручну. Останній забезпечує максимальну плавність зображення, але швидше витрачає заряд.

У дисплея Xiaomi Poco X5 Pro такий же тип матриці та роздільна здатність, як і в молодшої моделі. Але він на порядок кращий у плані яскравості та колірного охоплення. Зображення майже таке ж барвисте і соковите, як у флагманів. Завдяки підтримці технологій Dolby Vision та HDR10+ дисплей забезпечує покращену передачу кольорів при перегляді контенту з таких майданчиків, як Netflix і YouTube.

Poco X5

Ще одна перевага дисплея старшої моделі — динамічна частота оновлення. В залежності від запущеної програми, статусу блокування та інших параметрів смартфон може автоматично вибирати оптимальний рівень: 30 Гц, 60 Гц, 90 Гц або 120 Гц. Наприклад, частота може знижуватися до мінімальної в режимі активного заблокованого екрана, коли плавність інтерфейсу не така важлива — щоб економити заряд.

Швидкодія та пам'ять

У Poco X5 і X5 Pro однакові обсяги оперативної та вбудованої флеш-пам'яті. Кожна модель доступна у двох версіях: 6/128 ГБ та 8/256 ГБ. Але через різні чипи потужність смартфонів помітно відрізняється.

Poco X5 дістався процесор Qualcomm SM6375 Snapdragon 695. Це популярний для середнього класу чип без претензій на флагманську потужність. Швидкодії вистачає для плавної роботи інтерфейсу та програм. Але завантаження деяких додактів займає більше часу, ніж хотілося б. Із вимогливими іграми також можуть бути проблеми.

Poco X5

Старша модель отримала потужніший чип Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G — один із найкращих у середньому ціновому сегменті. І це помітно: програми запускаються та «думають» набагато швидше. До того ж процесор тягне майже всі ігри на високих налаштуваннях.

Що стосується програмної частини, смартфони працюють на вже не найсвіжішій системі Android 12. Поверх неї встановлена фірмова оболонка, причому різних версій: MIUI 13 у Poco X5 і MIUI 14 у Poco X5 Pro. Але відмінності несуттєві. В обох випадках це той самий яскравий інтерфейс з багатими можливостями кастомізації, фірмовими програмами, плаваючими вікнами та іншими фішками MIUI.

Камери

Poco X5 та X5 Pro дісталася потрійна система задніх камер. Вона включає основний модуль та два додаткові: надширококутний для панорам та макро для зйомки об'єктів на близькій відстані.

Poco X5

Основна камера Poco X5 має роздільну здатність 48 Мп. Знімки виходять помірно деталізованими та чіткими, але з неприродними кольорами та великою кількістю шумів. В умовах поганого освітлення ці проблеми лише посилюються. До речі, перемикатися на нічний режим доводиться вручну.

Роздільна здатність основного модуля Poco X5 Pro значно вища — 108 Мп. Проблем із кольором та шумами у цієї камери менше. І в цілому якість знімків вища, але все ще далека від ідеалу. Нічний режим вмикається автоматично.

Дві інші задні камери у смартфонів практично однакові. Надширококутний модуль на 8 Мп знімає на середньому рівні, а ось макро на 2 Мп — відверто погано.

Poco X5 Pro

Тепер про відео. Poco X5 робить записи на швидкості 30 к/с з максимальною роздільною здатністю 1080p. У смартфона проблеми зі стабілізацією, в результаті чого відео суттєво страждають через тряску. Poco X5 Pro у цьому плані виривається вперед. У нього немає виражених проблем із тряскою зображення, та й знімає він краще — в 1080p при 60 к/с або в 4К при 30 к/с.

Фронтальні камери теж відрізняються: 13 Мп у молодшої моделі та 16 Мп у старшої. Обидві мають достатню роздільну здатність для гарних селфі і добре передають відтінки шкіри. Але на знімках, зроблених Poco X5, зазвичай можна помітити більше шуму.

Комунікації та звук

Смартфони підтримують 5G та укомплектовані модулями NFC для безконтактних платежів. Кожна модель має два слоти для карток Nano-SIM. При цьому у молодшої один гібридний слот, його можна використовувати для накопичувачів формату microSDXC. Poco X5 підтримує Bluetooth 5.1 та Wi-Fi 5. А Poco X5 Pro сумісний з новішими мережевими стандартами: Bluetooth 5.2 та Wi-Fi 6.

Poco X5

У кожного смартфона є порт 3.5mm jack, що напевно потішить власників дротових навушників. А от стереодинаміки дісталися лише старшій моделі. Причому з підтримкою об'ємного звучання Dolby Atmos. Через це якість звуку у Xiaomi Poco X5 Pro незрівнянно краща.

Акумулятор

Смартфонам дісталися ємні батареї на 5000 мА·год. При максимальній частоті оновлення екрану молодшій моделі цього вистачає приблизно на 12 годин інтернет-браузингу, старша витримує на кілька годин довше. Дуже непогані результати. А якщо знизити частоту до мінімальної, автономність буде ще кращою.

Poco X5 Pro

Xiaomi Poco X5 підтримує заряджання з потужністю до 33 Вт, а Poco X5 Pro — до 66 Вт. У комплекті зі смартфонами постачаються відповідні адаптери. Молодша модель заряджається з нуля до 100% приблизно за годину, що можна вважати непоганим результатом. Старшій для цього потрібно ще менше — близько 40 хвилин.

Вартість

Обидва смартфони вже продаються в українських магазинах. Вартість, як завжди, залежить від обсягу оперативної та флеш-пам'яті. У офіційних партнерів бренду такі розцінки:

  • Poco X5 6/128 ГБ — 9 999 грн;
  • Poco X5 8/256 ГБ — 11 499 грн;
  • Poco X5 Pro 6/128 ГБ — 11 999 грн;
  • Poco X5 Pro 8/256 ГБ — 13 999 грн.

Висновок

Середній клас — це дуже конкурентна ніша з великим асортиментом смартфонів. Щоб завоювати собі місце, апарат повинен пропонувати більше, ніж конкуренти.

Чи достатньо для цього хороший Poco X5? Навряд чи. Смартфон не виділяється нічим особливим, це просто ще один середній апарат із багатьох.

Але Poco X5 Pro виглядає значно цікавішим, оскільки багато в чому перевершує молодшу модель за досить невеликої різниці у вартості. Смартфон пропонує дуже привабливі для цих грошей параметри: хороший екран, відмінну потужність, ємний акумулятор, швидке заряджання, якісний стереозвук та непогану основну камеру. При виборі пристрою в середньому класі цю модель безперечно варто взяти до уваги.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA