На початку року компанія Motorola поповнила лінійку пристроїв Moto G двома недорогими смартфонами. Апарати Moto G13 та Moto G23 отримали свіжу версію Android, ємні батареї, NFC-чипи та основні камери на 50 Мп. У чому різниця між моделями, які ще вони мають переваги і чим можуть відштовхнути покупця — розповідаємо в цьому матеріалі.

Технічні характеристики

 

Мото G13

Мото G23

Габарити та вага

162,7 x 74,7 x 8,2 мм, 183,5 г

162,7 x 74,7 x 8,2 мм, 184,3 г

Дисплей

6,5 дюйма, IPS LCD, 720 x 1600 пікселів

6,5 дюйма, IPS LCD, 720 x 1600 пікселів

Процесор

Mediatek MT6769Z Helio G85

Mediatek MT6769Z Helio G85

Пам'ять

4/64 ГБ або 4/128 ГБ

4/64 ГБ або 8/128 ГБ

Операційна система

Android 13

Android 13

Задні камери

Основна: 50 Мп, f/1,8, PDAF

Макро: 2 Мп, f/2,4

Датчик глибини: 2 Мп, f/2,4

Основна: 50 Мп, f/1,8, PDAF

Макро: 2 Мп, f/2,4

Надширококутна: 5 Мп, f/2,2, 118˚

Передня камера

8 Мп, f/2,0, 1,12 мкм

16 Мп, f/2,5, 1,0 мкм

Мережі

4G, Wi-Fi 802,11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5,1

4G, Wi-Fi 802,11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5,1

Акумулятор

5000 мА·год

5000 мА·год

Комплектація

Смартфон, зарядний пристрій, USB-кабель, чохол

Смартфон, USB-кабель, чохол

Зовнішній вигляд

Motorola Moto G13 і Moto G23 майже не відрізняються за габаритами та дизайном. Пристрої доволі привабливі на вигляд, але не виділяються нічим особливим. Пластиковий корпус і рамка навколо дисплея з «підборіддям» відразу видають приналежність моделей до бюджетного сегменту.

Апарати важко назвати компактними. Але за рахунок скошених граней та заокруглених кутів вони добре сидять у руці і поміщаються у відносно невеликі кишені. А відсутність металу у корпусі смартфонів робить їх досить легкими.

Задні камери G13 та G23 розташовані на прямокутному виступі, передня вбудована по центру у верхній частині дисплея. У кнопку живлення на торці вмонтовано сканер відбитків пальців.

Виробник не розкрив клас захисту. Але, згідно з офіційним сайтом Motorola, обидва пристрої не бояться попадання на корпус невеликої кількості води. Таким чином, смартфони захищені від бризок та крапель дощу, але не є водонепроникними.

Що стосується відмінностей, смартфони продаються у різних кольорах. Moto G13 можна купити в золотисто-рожевому, матово-вугільному та лавандово-сірому варіантах. Moto G23 доступний у перлинно-білому, матово-вугільному та сіро-блакитному кольорах.

Параметри екранів

Мабуть, найслабше місце новинок — це екрани. У Moto G13 та Moto G23 вони однакові. При діагоналі в 6,5 дюйма роздільна здатність складає всього 720 x 1600 пікселів (HD+). Це дає низьку щільність точок (270 ppi), у результаті зображення виглядає зернистим. Його не можна назвати зовсім поганим, але серед конкурентів вистачає варіантів з дисплеями краще. Ще одна проблема — слабка яскравість, якої не вистачає для комфортного використання смартфонів на сонці.

Екрани плоскі без модних вигнутих країв. Захищені від подряпин технологією Panda Glass – це поки що не дуже популярна і, судячи з усього, менш ефективна альтернатива стеклам Gorilla Glass. IPS-матриця забезпечує непогане відтворення кольорів, але не може зрівнятися за контрастом і енергоефективністю з OLED-дисплеями. Втім, останні рідко встановлюють на бюджетниках.

З несподіваних плюсів — частота оновлення екрану 90 Гц, що підвищує плавність анімацій. У більшісті конкурентів цей показник сягає максимум 60 Гц.

Швидкодія та пам'ять

Щодо апаратних потужностей, смартфони цілком відповідають своїй ціновій категорії. Обидві моделі укомплектовані процесором MediaTek Helio G85. При цьому у G13 може бути лише 4 ГБ оперативної пам'яті на борту, а у G23 — від 4 ГБ до 8 ГБ. На будь-якій конфігурації проблем із швидкодією програм та системи бути не повинно. До речі, пристрої працюють на новій версії Android 13.

Цього «заліза» цілком достатньо для будь-яких простих ігор без передової графіки. Грати у щось складніше можна, але вже на середніх-низьких налаштуваннях якості або зі зниженою частотою кадрів. Очевидно, конфігурація G23 з 8 ГБ оперативної пам'яті справляється з навантаженнями трохи краще за інших.

Об'єм внутрішнього сховища смартфонів може становити від 64 ГБ до 128 ГБ. Крім того, обидві моделі підтримують картки пам'яті microSDXC із місткістю до 512 ГБ.

Камери

Основні камери у Motorola Moto G13 та Moto G23 однакові — на 50 Мп. Знімають вони досить непогано, особливо коли справа стосується роботи в умовах нестачі світла. Скоріше за все, це результат технології Quad Pixel. Вона здатна поєднувати дані з різних пікселів фотосенсора, щоб покращувати кольори на знімках. Фазовий автофокус дозволяє робити чіткі фото рухомих об'єктів.

В якості другої задньої камери і в G13, і в G23 виступає датчик глибини з роздільною здатністю 2 Мп. Він призначений для створення ефекту розмиття фону на знімках.

Третя задня камера у кожного смартфона своя. Moto G13 дістався простенький макрооб'єктив на 2 Мп для зйомки дрібних об'єктів на близькій відстані. А у Moto G23 це камера з кутом огляду 125°. Вона здатна охоплювати більше простору для зйомки пейзажів, але за якістю фото помітно поступається основній. Телефото-об'єктива немає у жодної моделі — тому для зйомки віддалених об'єктів вони не підійдуть.

Фронтальні камери у апаратів різні: на 8 Мп у Moto G13 і на 16 Мп у Moto G23. Якості цілком вистачає для селфі та відеочатів, але G23 за рахунок вищої роздільної здатності знімає все-таки трохи краще.

З нетипових функцій хочеться відзначити можливість одночасної зйомки відео задньою та передньою камерами. Таким чином можна записувати події основним модулем і одночасно — свою реакцію на них фронтальним. Цю фішку підтримують обидві моделі.

Можливості запису відео у смартфонів ідентичні: до 1080p при 30 кадрах за секунду як у Moto G13, так і у Moto G23.

Комунікації та звук

Смартфони мають по два слоти для сім-карт формату Nano-SIM і підтримують, хай не найновіші, але все ще актуальні мережеві стандарти: LTE, Wi-Fi 802,11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5,1. Кожна модель також має NFC-чип для безконтактних платежів, що не завжди характерно для бюджетників.

Зі звуком все несподівано добре, Motorola Moto G13 та Moto G23 напевно порадують меломанів. По-перше, смартфони оснащені стандартним портом для дротових навушників, який щороку зустрічається все рідше. По-друге, в апаратах встановлені стереодинаміки з підтримкою технології Dolby Atmos. Звук потужний, насичений та чистий.

Акумулятори

Ще одна сильна сторона новинок — автономність. Акумулятори смартфонів можуть похвалитися ємністю 5000 мА·год. Цього вистачає, щоб пристрої витримували щонайменше один день помірного використання без підзаряджання.

Більше того, обидва апарати підтримують технологію прискореного заряджання TurboPower. Moto G23 здатний підживлюватися на потужності 30 Вт. У той же час, Moto G13 підтримує лише 10 Вт і накопичує заряд не так швидко.

Вартість

Смартфони ще не дісталися українських магазинів. На момент написання цього матеріалу ціни на ринку залишаються невідомими.

Але всесвітній реліз вже відбувся. Тому поки що можна орієнтуватися на ціни смартфонів за кордоном. Наприклад, у Західній Європі вартість G13 починається зі 180 євро. А ціна найдешевшої конфігурації G23 складає 230 євро.

Висновки

Moto G13 та Moto G23 точно не варто купувати користувачам, для яких критично важливий чіткий яскравий екран. Конкуренція в цьому сегменті дуже висока, тому можна легко знайти апарат з якіснішим дисплеєм за ті самі гроші. Але тоді треба бути готовим до компромісів в інших характеристиках.

Якщо параметри екрана для вас не такі важливі, можете звернути увагу на Moto G13. Це хороший недорогий апарат для комунікації, інтернет-серфінгу, аудіо-контенту та аматорської фотографії. Якщо вам потрібен смартфон потужніший і з більш швидким заряджанням, можете трохи доплатити за Moto G23 в конфігурації 8/128 ГБ.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA