Китайська компанія Xiaomi оновила свою популярну серію смартфонів Redmi C. Хоча модель попереднього покоління називається 10C, виробник чомусь пропустив наступний порядковий номер і перейшов одразу до 12C. Апарат уже продається в Україні.

Як і попередник, новинка претендує на широку аудиторію покупців бюджетних пристроїв. Причому маркетологи розповідають нам про зачаровуючий екран, видатну камеру і перевагу за потужністю на тлі конкурентів. Наскільки це відповідає дійсності та що ще потрібно знати про Redmi 12C? Читайте у нашому огляді.

Стислі характеристики

Габарити та вага

168.7 x 76.4 x 8.8 мм, 192 г

Дисплей

6.71 дюйма, IPS, 1650 x 720 пікселів, 268 ppi

Процесор

Mediatek MT6769Z Helio G85

Пам'ять

3/32 ГБ або 3/64 ГБ або 4/128 ГБ + microSD

Операційна система

Android 12, MIUI 13

Задні камери

Основна на 50 Мп + датчик глибини

Передня камера

5 Мп

Комунікації

4G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, NFC

Акумулятор

5 000 мА·год

Комплектація

Смартфон, USB-кабель, мережевий зарядний пристрій

Вартість в Україні

від 4 499 грн

Зовнішній вигляд

Xiaomi Redmi 12C — це досить великий смартфон, через що він може здатися незручним для людей з мініатюрними руками. Хоча ширина і товщина моделі звичайні для апаратів з такою площею екрана, довжина корпусу у 12C явно більша за середню. В усьому винні типові для бюджетників відступи над і під екраном. Особливо впадає у вічі масивне «підборіддя».

Форма корпусу нічим особливим не вирізняється. У смартфона закруглені кути, плоскі грані та трохи вигнута з обох боків задня панель. На спинці знаходиться невеликий виступ із задніми камерами, логотипом Redmi та дактилоскопічним сканером. Останній, до речі, розташований дуже високо, через що до нього може бути не надто комфортно дотягуватися пальцем.

По центру у верхній частині екрана зроблено краплеподібний виріз для передньої камери. Корпус виготовлений із пластику, покритого рифленою текстурою. Завдяки їй смартфон взагалі не ковзає та дуже надійно сидить у руці.

Найбільш примітна деталь у зовнішньому вигляді Xiaomi Redmi 12C — і чи не єдина його візуальна відмінність від попередньої моделі — це незвичайне забарвлення. Хоча смартфон, як і раніше, однотонний, задню кришку покривають косі смуги, які виділяються більш темним відтінком. І якщо Redmi 10С продавався у трьох кольорах, новинка пропонує на один варіант більше. У продажу є сіра, лавандова, світло-зелена та синя версії.

Параметри дисплея

Діагональ екрана Xiaomi Redmi 12C досягає 6.7 дюйма, чого цілком достатньо для комфортного веб-серфінгу та перегляду відео. IPS-панель не може похвалитися такою контрастністю, як OLED у більш дорогих моделей, але все ж таки відображає кольори досить непогано. Щоправда, яскравості під час використання екрана під променями сонця може не вистачати.

За що дійсно хочеться критикувати дисплей, то це за надто низьку для настільки великої площі роздільну здатність. Щільність пікселів становить лише 268 ppi. Якщо донедавна для бюджетних смартфонів такий рівень був нормою, то сьогодні приблизно за ту саму ціну можна знайти апарати зі значно чіткішими екранами. Звичайно, не можна сказати, що зображення 12C виглядає зовсім зернистим. Але розгледіти окремі пікселі нескладно.

Крім того, частота оновлення дисплея Xiaomi Redmi 12C обмежена 60 Гц, у той час як у конкурентів вона може досягати 90 Гц і вище. Тому анімації на смартфоні виглядають не так плавно, як могли б.

Швидкодія та пам'ять

Мабуть, найбільш сумнівним компонентом Xiaomi Redmi 12C є застарілий процесор Mediatek Helio G85. У цьому ж ціновому сегменті легко знайти смартфони з більш потужним і енергоефективним чипом Snapdragon 680 від Qualcomm. Більш того, саме цей процесор встановлений у попередній моделі Redmi 10C. Чому новинці дістався гірший чип — не дуже зрозуміло. Але такий регрес розчаровує.

Залежно від версії Xiaomi Redmi 12C оснащується 3 ГБ або 4 ГБ оперативної пам'яті. В налаштуваннях цей обсяг можна збільшити ще на 5 віртуальних гігабайтів за рахунок внутрішнього сховища. Розмір останнього може сягати від 32 ГБ до 128 ГБ. Небагато, проте всі версії Xiaomi Redmi 12C підтримують карти пам'яті формату MicroSD до 1 ТБ.

Загалом потужності апарата цілком вистачає для простих повсякденних завдань на кшталт перегляду сайтів, відтворення відео, навігації тощо. З іншого боку, фірмовий інтерфейс MIUI 13 — який, до речі, працює на Android 12, а не на останній версії ОС — іноді може посмикуватися. Але це, найімовірніше, виправлять в оновленнях. А ось проблеми із вимогливими іграми ніяк не вирішити. Смартфон просто занадто слабкий для них і тягне лише просту графіку.

Камери

Основна камера Redmi 12C справді непогана — звичайно ж, у рамках своєї цінової категорії. При достатній кількості світла сенсор на 50 Мп робить чіткі та чисті знімки з доволі реалістичними кольорами. У темряві все працює гірше: втрачається яскравість, з'являються шуми. Але який бюджетник здатний добре фотографувати без нормального світла?

Максимальна якість запису відео — 1080p при 30 к/с. Камері не вистачає стабілізації, тому при різких рухах під час зйомки на зображенні може бути помітна тряска.

Позаду основну камеру доповнює лише датчик глибини, який слугує для розмиття фону. Надширококутний об'єктив для створення панорам та телефотомодуль для зйомки віддалених об'єктів відсутні.

Фронтальна камера на 5 Мп, цілком очікувано, не вражає. Співрозмовники по відеозв'язку, звичайно, зможуть вас упізнати. Але на високу чіткість та деталізацію зображення розраховувати не варто.

Комунікації та звук

Смартфон неприємно вражає зарядним портом microUSB. Цей формат роз'ємів вже став моветоном. Навіть попередня модель має сучасний порт USB-C.

В усьому іншому з комунікаціями все стандартно для бюджетного сегмента. Redmi 12C отримав два слоти для карт формату Nano-Sim, а також підтримку 4G, Wi-Fi 5 та Bluetooth 5.1. Модуль NFC для безконтактних платежів присутній.

Для підключення дротових навушників на верхньому торці смартфона знаходиться порт 3.5 Jack, який тепер зустрічається дедалі рідше. А якщо захочете послухати музику безпосередньо через смартфон, до ваших послуг лише один динамік. Звук гучний, але «плоский» і не дуже чистий.

Акумулятор

Xiaomi Redmi 12C дісталася батарея з типовою за сучасними мірками ємністю — 5000 мА·год. При середньому навантаженні повного заряду вистачає на один-два дні використання. Це без урахування ігор та ресурсомістких функцій, як то GPS-навігація. Але все одно результат дуже хороший.

Із зарядкою справи гірші. Так, максимальна потужність живлення, яку підтримує смартфон, становить лише 10 Вт. Це чергове погіршення на тлі попередника: у Redmi 10C цей показник дорівнює 18 Вт. В результаті нова модель заряджається дуже повільно. Для наповнення акумулятора потрібно більше трьох годин.

Вердикт

Незважаючи на спокусливі слова маркетологів, Xiaomi Redmi 12C виявився дуже дивним смартфоном. Фактично це крок назад у своїй серії, адже новинка виглядає спрощеною версією попередньої моделі з майже таким самим цінником.

12C з максимальним обсягом пам'яті коштує 6 499 грн. Приблизно за ті ж гроші можна знайти у продажу модель 10С, яка пропонує аналогічні параметри, але з більш потужним та енергоефективним чипом, сучасним портом USB-C та прискореною зарядкою.

У цьому ціновому сегменті є навіть більш цікаві смартфони. Наприклад, Motorola G32 не тільки потужніший за Redmi 12C, але ще й оснащений куди більш просунутим дисплеєм і надширококутною камерою.

Отже, новий апарат Xiaomi програє як своєму попереднику, так і бюджетникам від інших брендів. Тому він навряд чи стане бестселером.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA