Xiaomi 13 Lite входить в одну лінійку з флагманськими смартфонами Xiaomi 13 та 13 Pro, які надійшли в продаж трохи раніше. Однак новинка дешевша і простіша за характеристиками, тому належить до середнього класу.

Апарат вже доступний в українських магазинах. Він отримав солідний зовнішній вигляд, якісний AMOLED-екран, непогані камери та досить потужний процесор. Чим ще гарна новинка, які у неї є недоліки і як вона виглядає на тлі торішньої моделі — Xiaomi 12 Lite, — читайте у нашому огляді.

Стислі характеристики

Габарити та вага

159,2 x 72,7 x 7,2 мм, 171 г

Дисплей

6,55 дюйма, AMOLED, 1080 x 2400 пікселів, 402 ppi

Процесор

Qualcomm SM7450-AB Snapdragon 7 Gen 1

Пам'ять

8/256 ГБ

Операційна система

Android 12, MIUI 14

Задні камери

Основна: 50 Мп, f/1,8, PDAF

Надширококутна: 8 Мп, f/2,2, 119˚

Макро: 2 Мп, f/2,4

Передня камера

32 Мп, f/2,4 + датчик глибини 8 Мп, f/2,3

Комунікації

5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5,2, NFC

Акумулятор

4500 мА·год

Комплектація

Смартфон, USB-кабель, мережевий зарядний пристрій

Вартість

18 999 грн

Зовнішній вигляд та дисплей

Xiaomi 13 Lite виглядає дорожчим за більшість апаратів середнього класу. Таке враження справляють задня панель із переливного скла, тонкі відступи над і під дисплеєм, а також його вигнуті боки — більш характерні для флагманів на зразок 13 Pro.

Xiaomi 13 Lite

Крім того, смартфон отримав найтонший корпус у лінійці. Завдяки його товщині і обтічним граням Xiaomi 13 Lite не тільки витончено виглядає, але й дуже зручно лежить навіть у невеликій руці.

Довжина діагоналі екрана у новинки становить 6,55 дюйма, тобто середня в лінійці. Дисплей не настільки чіткий та енергоефективний, як у 13 Pro. Тим не менш, AMOLED-матриця з щільністю пікселів 402 ppi видає яскраве, деталізоване та барвисте зображення, яке не тьмяніє під кутом.

Xiaomi 13 і Xiaomi 13 Pro

Підтримка технологій Dolby Vision та HDR10+ забезпечує відмінну передачу кольору при перегляді відео. А частоти оновлення екрану, яка в максимальному режимі сягає 120 Гц, вистачає для високої плавності анімацій в інтерфейсі, додатках та іграх.

У верхній частині екрану знаходиться виріз для селфі-камери, що нагадує за формою «острівець» iPhone 14 Pro. Тут можна розгледіти дві лінзи, замість однієї, як у Xiaomi 13 і 13 Pro. До цього ми ще повернемося нижче. Що стосується сканера відбитків пальців, він також вмонтований в екран.

Xiaomi 13 Lite

Флагманські моделі лінійки захищені за стандартом IP68, тобто не бояться вологи та пилу. Корпус Xiaomi 13 Lite відповідає нижчому класу IP53. Апарат теж захищений від попадання всередину пилу, але контакту з водою краще уникати — звичайно, якщо це не дрібні бризки.

«Залізо» і програмне забезпечення

Xiaomi 13 Lite поступається за потужністю старшим моделям. Замість топового чипа Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 апарату дістався не такий просунутий Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1. Проте за швидкодією він перевершує більшість процесорів цього цінового сегмента.

В цілому, чипа вистачає для плавної роботи інтерфейсу та будь-яких встановлених програм. Вимогливі ігри без проблем запускаються на середніх-високих налаштуваннях. Хоча у разі сильного нагріву плавність геймплею може трохи просідати.

Xiaomi 13 Lite випускається у двох модифікаціях із різним об'ємом пам'яті: 8/128 ГБ та 8/256 ГБ. На момент написання статті в Україні доступна лише друга версія. Для зберігання даних встановлена пам'ять повільного стандарту UFS 2,2, у той час як у старших моделях використовуються свіжіші: UFS 3,1 та UFS 4,1. Програми відкриваються досить швидко, те саме можна сказати про пошук, копіювання та інші операції з файлами. Хоча Xiaomi 13 і 13 Pro у цьому плані ще швидші.

Xiaomi 13 Lite

За потреби користувач може збільшити обсяг оперативної пам'яті на 5 ГБ за рахунок зменшення внутрішнього сховища. Достатньо вибрати відповідну опцію в налаштуваннях. Звичайно, ці віртуальні 5 ГБ оперативної пам'яті не будуть повноцінними, але певний приріст до швидкодії вони створять.

Як і флагманські моделі, 13 Lite отримала фірмовий інтерфейс Xiaomi MIUI 14. Однак він працює не на останній версії ОС, а на Android 12. Через це в оболонці відсутні деякі нові фішки на кшталт розумних віджетів та вимикача постійних повідомлень. Але, можливо, ситуацію виправлять оновлення системи.

Камери

Задні камери Xiaomi 13 Lite простіші, ніж у Xiaomi 13 і 13 Pro. Перш за все, новинка позбавлена телефотомодуля з оптичним зумом. Замість нього смартфон оснастили простенькою макро-камерою, яка не несе особливої користі. Отже, для зйомки віддалених об'єктів залишається використовувати цифрове збільшення.

Xiaomi 13 Lite

Основна камера на 50 Мп має майже таку саму роздільну здатність, як у флагманських моделей. Але їй не вистачає крутої оптики та деяких просунутих фішок на кшталт лазерного автофокусу 13 Pro. Надширококутний модуль отримав більш низьку роздільну здатність: 8 Мп проти 12 Мп та 50 Мп у старших моделей.

Але оскільки Xiaomi 13 Lite не претендує на лаври флагмана, при всіх спрощеннях обидві камери не можна назвати слабкими. Надширококутна робить вельми непогані для середнього сегмента знімки, а основна так взагалі одна з кращих у цій ціновій категорії. Остання добре працює навіть при поганому зовнішньому освітленні. Максимальна якість відео — 4К при 30 к/с.

Селфі-камера у новинки приблизно така сама, як у старших моделей. 32 Мп вистачає для деталізованих селфі та повноцінного спілкування у відеочатах. Як ми вже згадували, поруч із модулем фронтальної камери розташований ще один об'єктив. Це датчик глибини, який відсутній у Xiaomi 13 та 13 Pro. Він використовується для стильного розмиття заднього фону.

Комунікації та звук

Xiaomi 13 Lite оснащено подвійним слотом для карток формату Nano-SIM. Апарат підтримує 5G, Wi-Fi 6 та Bluetooth 5,2. Наявність NFC-модуля дозволяє швидко розраховуватись смартфоном на касах.

Порт jack для під’єднання навушників відсутній. Для заряджання та підключення до зовнішніх пристроїв по кабелю доступний роз'єм USB Type-C 2.0.

На жаль, смартфону дістався лише один динамік. Але варто сказати, що він видає досить гучний і якісний звук.

Акумулятор

В Xiaomi 13 Lite встановлена батарея на 4500 мА·год, як і в моделі Xiaomi 13. Більшості користувачів цієї ємності має вистачати до кінця дня. Якщо зменшити частоту оновлення екрана до 60 Гц, отримаєте ще пару годин автономної роботи.

Смартфон здатний заряджатися на потужності 67 Вт. За тридцять хвилин акумулятор наповнюється до 80%, що дуже непогано. На окрему похвалу заслуговує наявність зарядного адаптера в комплекті.

Висновок

Xiaomi 12 Lite і 13 Lite

З точки зору начинки та дизайну, Xiaomi 13 Lite однозначно можна вважати добротним смартфоном середнього сегмента. Він чудово виглядає і гідно справляється майже з будь-якими завданнями користувача. Камери в пристроя теж добрі.

Але тепер порівняємо апарат з моделлю минулого року — Xiaomi 12 Lite. Крім зовсім незначних відмінностей, новинка відрізняється від попередника лише невеликим збільшенням потужності та трохи покращеною основною камерою. Багато хто з користувачів навіть не помітить жодної різниці, однак Xiaomi 13 Lite на кілька тисяч гривень дорожча.

Таким чином, новинка заслуговує на увагу як хороший апарат середнього класу. Але якщо ви все ще бачите у продажу торішню модель, обов'язково розгляньте її як більш вигідну альтернативу.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA