Фітнес-трекер — це гарне доповнення до смартфона, яке дозволяє моніторити серцевий ритм, рівень кисню в крові та інші показники здоров'я. А ще з його допомогою зручно просто стежити за часом та переглядати повідомлення, не дістаючи з кишені телефон.

Серія трекерів Mi Band від Xiaomi зарекомендувала себе як одна з найдоступніших та найвдаліших на ринку. Черговий пристрій, який компанія анонсувала днями, напевно, закріпить її успіх. Браслет Mi Band 8 успадкував сильні риси попередніх моделей, розвинувши їх і додавши дещо нове.

Новинка вже доступна в Китаї і незабаром має потрапити до українських магазинів. Якщо ви плануєте замінити свій старий фітнес-трекер або вперше купити подібний пристрій, зверніть увагу на Mi Band 8. Ми переглянули презентацію гаджета і вибрали п'ять причин, з яких варто чекати на його появу у продажу.

Варіативний дизайн

Корпус Xiaomi Mi Band 8 являє собой майже такий самий приплюснутий овал, як і у попереднього браслета в серії. Хіба що трохи ширший, тонший і на пару грамів важчий. Захист від вологи на колишньому рівні: WR50M. А найпомітніша візуальна зміна — це наявність рамки з металевим відблиском, яка надає новинці більш солідного вигляду. Пристрій можна буде придбати в золотистому корпусі з білим ремінцем у комплекті або у повністю чорній версії.

Але чим насправді цікавий дизайн Mi Band 8, то це новими кріпленнями. Усі попередні моделі в цій серії просто вставлялися у спеціальний роз'єм на ремінці. Новинка ж відрізняється наявністю фіксаторів на верхньому і нижньому кінцях корпусу. Тепер ремінець кріпиться за їх допомогою. Причому він більше не є цілісним, а складається з двох частин, кожна з яких вставляється у відповідний фіксатор окремо від іншої. Для зняття ремінця потрібно натиснути кнопку на тильній стороні трекера, тому з приводу випадкового від'єднання хвилюватися не варто.

Нові кріплення відкривають широкі можливості для кастомізації. Звичайно, Xiaomi випускала знімні ремінці і для попередніх моделей із серії Mi Band. Але, позбавившись громіздкого роз'єму, компанія зможе створювати ще більш різноманітні варіанти. Так, під час презентації нового трекера Xiaomi показала кілька прикладів, які помітно відрізняються за матеріалами та дизайном: від традиційних ремінців з тканини та шкіри до стильних металевих ланцюжків.

Більше того, завдяки фіксаторам Mi Band 8 можна буде носити не тільки на зап'ястях. Наприклад, компанія анонсувала ланцюжки та шнурки для використання пристрою в якості кулона. Також з'являться спеціальні прищіпки, що дозволять чіпляти трекер на кросівки для вимірювання додаткових показників під час бігу та ходьби. Але до цього ми ще повернемось.

Яскравий та плавний дисплей

Ще одна сильна сторона новинки — це якісний кольоровий екран. Судячи з характеристик, він успадкував найкращі риси Xiaomi Mi Band 7. Це гарна AMOLED-матриця та висока щільність пікселів: 326 ppi. Тому зображення має бути чітким, із відмінною контрастністю. Розмір діагоналі також не змінився: 1,62 дюйма. Збереглася і підтримка технології Always-On Display, завдяки якій підсвічування залишається завжди активним.

Але без покращень тут не обійшлося. Насамперед, варто відзначити підвищення частоти оновлення екрана з 30 Гц, як у попередньої моделі, до 60 Гц. За рахунок цього анімації на Mi Band 8 мають виглядати набагато плавнішими. Попередні огляди зарубіжних блогерів, які вже придбали новинку, це підтверджують.

Інші помітні апгрейди стосуються яскравості. По-перше, її рівень підняли з 500 до 600 нітів. Крім того, Mi Band 8 став першим браслетом у серії, який автоматично регулює яскравість залежно від умов зовнішнього освітлення. Так що користувачам більше не доведеться постійно налаштовувати цей параметр вручну, що могло завдавати чимало незручностей.

Багатий набір функцій

Пристрої серії Mi Band завжди були досить функціональними — наскільки це можливо за мірками фітнес-трекерів. Але Mi Band 8 пішов у цьому плані ще далі, додавши до стандартного набору функцій більше режимів для різних фізичних активностей.

Браслет відстежує всі типові показники, включаючи пульс, рівень кисню в крові, кількість кроків, подолану відстань та кількість витрачених калорій.

Крім того, Mi Band 8 підтримує більше 150 режимів для тренувань. Для порівняння: на попередній моделі було доступно близько 130. Список охоплює багато активностей від їзди на велосипеді та стрибків через скакалку до силових вправ та плавання. Деякі режими активуються автоматично, коли датчики помічають, що ви тренуєтеся.

Один із нових режимів призначається для боксу. Коли він активний, браслет відстежує силу та швидкість удару, а також положення руки. На презентації компанія показувала зав'язану на цьому режимі гру. Користувач повинен відпрацьовувати удари за сигналом, таким чином заробляючи бали. Поки що не дуже зрозуміло, як це працюватиме. Але виглядає цікаво.

Пам'ятаєте, вище ми розповідали про можливість фіксувати трекер на кросівці? Так ось, це необхідно для нового просунутого режиму бігу. У ньому пристрій здатний моніторити довжину кроку, силу поштовху від землі та інші професійні параметри, які можуть стати в нагоді спортсменам.

До того ж у Mi Band 8 з'явилися суто розважальні міні-ігри. Xiaomi вже анонсувала інтерактивну вікторину, головоломку «2048», пінг-понг та кілька інших ігор. Пізніше мають вийти інші.

А ось модуль для GPS-навігації відсутній. Але це атрибут дорожчих моделей Mi Band Pro, тож нічого дивного. Чи з'явиться Mi Band 8 Pro — поки не дуже зрозуміло. У презентації Xiaomi цієї моделі не згадувала.

Добра автономність

За традицією, користувачі Mi Band можуть розраховувати на високий рівень автономності. Новий пристрій отримав вбудований акумулятор на 190 мА·год, що на 10 мА·год більше, ніж у попередньої моделі. Для фітнес-браслета це суттєвий приріст. Виробник обіцяє, що без підзаряджання новинка зможе працювати вражаючі 336 годин у звичайному режимі та приблизно 144 години в Always-On. У Mi Band 7 ці показники скромніші.

Крім того, Mi Band 8 повинен швидко заряджатися — десь за годину з нуля до 100%. Попередня модель витрачала на це понад півтори години. Так що прогрес є і він помітний. Якщо порівнювати зі смартфонами, що підтримують швидке живлення від мережі, одна година може здатися поганим результатом. Але для носимих пристроїв, які потрібно заряджати набагато рідше, це доволі швидко. Наприклад, смарт-годиннику Apple Watch така ефективність заряджання і не снилася.

Вигідна вартість

З урахуванням всього згаданого, Xiaomi Mi Band 8 безперечно вартий своїх грошей. Браслет буде продаватися у двох версіях: звичайній і трохи дорожчій із NFC-чіпом для безконтактних платежів.

За скільки пристрої будуть доступні в Україні офіційно, поки що точно не відомо. Але на китайському ринку компанія продає їх за тими самими цінами, що й відповідні версії Mi Band 7 минулого року. У нас на старті продажу їх вартість починалася з 1 700 грн за версію без NFC. Логічно припустити, що Xiaomi збереже порядок цін і в Україні, але із поправкою на зростання курсу. Я б орієнтувався на 2 000 грн. Сіру версію в деяких магазинах вже зараз можна замовити за 2 500 грн.

У комплектацію, крім самого трекера, входить стандартний ремінець та магнітний зарядний кабель. Якщо мережевого адаптера живлення у вас немає, доведеться купити його окремо або заряджати браслет від USB-порту ноутбука або іншого пристрою.

Висновок

Чи варто брати новинку власнику попередньої моделі? Так, якщо вам потрібен яскравіший і плавніший дисплей, додаткові режими тренувань, збільшена автономність та підтримка нових аксесуарів. В іншому випадку можна залишатися з моделлю попереднього покоління.

Якщо ж ваш фітнес-браслет зовсім застарів чи ви вибираєте свій перший пристрій для моніторингу здоров'я та фізичної активності, Xiaomi Mi Band 8 також може стати чудовою покупкою. Зараз це один із найкращих гаджетів у своїй категорії за співвідношенням ціни, функціональності та якості.

Максим Волоцький - оглядач на Wookie.UA
Максим Волоцький
оглядач на Wookie.UA